Tudnivalók a képzésről

Kérdés: Pontosan mit is fogok tanulni, ha ezt az utat választom?

A számítógépes nyelvészet kettős természetéből adódóan egyaránt fogsz tanulni hagyományos nyelvészeti tárgyakat (bár modern szemléletben), valamint – és ez lehet számodra mint bölcsészhallgató számára újdonság – sok számítástechnikát is. Az óráid is két helyen, a Bölcsészkaron és az Informatikai Karon lesznek.

Az első félévben néhány alapvető nyelvészeti területet tekintetek át (hangtan, szóalaktan, és mondattan), kiegészítve némi logikával. Ezzel párhuzamosan kaptok egy kis a számítástechnikai alapozót, megismerkedtek a nyelvtechnológia alapjaival, és el is kezdtek programozást tanulni. Természetesen a nyelvészeti informatikához némi matek is kell, de ne aggódj: a szükséges alapismereteket az első év során átveszitek.

A második félévben a nyelvészeti alapozást a jelentéstannal folytatjátok, és a magyar nyelv hangtanával és mondattanával erősítetek. Folytatjátok a nyelvtechnológiai nyersanyagokkal és alkalmazásokkal való ismerkedést, és persze a programozás tanulását is.

A harmadik félévben belevetitek magatokat a nyelvi korpuszok és adatbázisok használatába, a webbányászatba, és különféle adatszerkezetekről és algoritmusokról tanultok.

A negyedik félévben tovább bővítitek programozási ismereteiteket és scriptnyelveket is tanultok, és részt vesztek egy külsős gyakorlaton is, ahol a tanult ismereteket munka során próbálhatjátok ki.

És persze ne feledjük, hogy a diplomázáshoz valamelyik területből, amely menet közben felkeltette az érdeklődéseteket, diplomamunkát is írtok a témavezetőtök irányítása mellett.

Sok érdekes választható tárgy is elérhető mindeközben, amelyeket meg sem említettem most. Ilyen például a kognitív tudomány, a nyelv elmebeli működését vizsgáló pszicholingvisztika, vagy a nyelvhasználatot és a nem szó szerinti jelentéseket tanulmányozó pragmatika. Szóval kicsit mindenki a maga képére szabhatja a saját képzését.

Kérdés: Hol találom a tantárgyak részletes leírását?

A tárgyak leírásai letölthetők innen.

Kérdés: És mit tudok ezzel a tudással kezdeni?

Túlzás nélkül állítható, hogy Magyarországon egyedülálló az a nálunk folyó képzés, amely az interdiszciplinaritást ilyen szinten képes megvalósítani és egységbe foglalni a bölcsész és a szoftvermérnöki szemléletet. Ennek következtében az itt végzett hallgatók nem csak a hagyományosan bölcsészeknek fenntartott pályákon találhatnak állást, hanem akár a szoftveres területeken is. A végzett hallgatók ideális esetben a gépi nyelvfeldolgozás területén működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeknél és intézményeknél helyezkednek el, de rövid szakmaspecifikus továbbképzéssel bármely szoftvercég alkalmazhatja őket.


számítógépek

Kérdés: Milyen alapszakos tanulmányok után felvételizhetek az Elméleti Nyelvészet MA-ra?

Felvételizhetsz, ha:

elvégezted a Szabad Bölcsészet alapképzési szak elméleti nyelvészet szakirányát vagy specializációját, vagy a Magyar alapképzési szak nyelvtechnológia szakirányát vagy specializációját,

vagy

ha bármilyen bölcsészettudományi, társadalomtudományi vagy természettudományi BA vagy BSc fokozatod van, és rendelkezel legalább összesen 19 kredittel nyelvészeti, nyelvtechnológiai, informatikai és ezekhez kapcsolódó tárgyakból.(Ha e tárgyakból összesen 50-nél kevesebb kredited van, a hiányzó krediteket pótlólag, a mesterképzés első évében megszerezheted.)

 

Kérdés: Mire számíthatok a felvételin?

A felvételi vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbelin a logikai, elemző és problémamegoldó készségeidet vizsgáló feladatokat kell megoldanod. Ezekről a kari honlapról tájékozódhatsz, vagy megnézheted az alábbi linken: minta feladatsor
A szóbeli rész egy beszélgetés keretében zajlik, melynek során számot adhatsz nyelvészeti tájékozottságodról, számítógépes felhasználói ismereteidről és persze arról, hogy miért szeretnél erre a szakra járni.  

Kérdés: Kik a szak oktatói?

A szak oktatóiról itt tájékozódhatsz. 

Tantárgyak

 Az egyes tantárgyak rövid leírását megtalálod ide kattintva.

Powered by FiveStar!